Huisdieren zijn belangrijk

Een huisdier zorgt ervoor dat men niet in een sociaal isolement raakt.

Als mensen met huisdieren thuis bezoek krijgen of tijdens het wandelen vreemden tegenkomen, is het huisdier een makkelijk onderwerp om over te praten en dat helpt bij het verbeteren van sociale contacten.

Een huisdier is een maatje.

Ze bieden troost en aanspraak en verkleinen zo het gevoel van eenzaamheid of depressie.

Mensen met huisdieren zijn gezonder.

Ze nemen minder medicatie in voor hartproblemen, hoge bloeddruk, hoog cholesterol of slaapproblemen dan niet-huisdiereigenaren en gaan minder naar de huisarts. Mensen met honden bewegen meer omdat ze ermee wandelen.

Huisdieren zijn goed voor kinderen.

Door het spelen met en het verzorgen van een huisdier worden kinderen meer verantwoordelijk en sociaal vaardig en ze krijgen meer zelfvertrouwen en empathie naar anderen. Verder kan het aanwezig zijn van een huisdier de spraakontwikkeling en verbale vaardigheden bevorderen omdat kinderen sneller geneigd zijn om met hun dier te praten.

Huisdieren zijn goed voor ouderen.

Uit onderzoek is gebleken dat ouderen behoefte hebben aan een sterke band met een dier. Ze willen er graag voor zorgen om zich op die manier nog nodig en verantwoordelijk te voelen.

Ik ken iemand die zich na de dood van zijn hond realiseerde dat hij zich niet langer een hond kon veroorloven. Hij werd depressief. Nu met een oppashond zie ik hem vrolijker worden.”

De vergelijking is misschien niet voor iedereen te begrijpen maar een dier voelt hier als een volwaardig gezinslid. Ik zeg toch ook niet tegen een van mijn kinderen je moet de deur uit want toen we je kregen was er meer geld, we hebben zoveel pech gehad, papa en mama moeten je nu weg doen. Nee hoor, ik eet eerder droog brood dan onze hond te dumpen. Een dier heb je voor het leven.”

Mijn vriend (waar ik niet mee samenwoon) heeft een hond als huisdier. Hij leeft van een minimum invaliditeitsuitkering (iets meer dan € 800 per maand). Regelmatig krijgt hij opmerkingen over dat dit veel kost en zo. Maar vaak beseffen mensen niet dat dit voor hem van levensbelang is. Voor iemand die regelmatig kampt met ernstige depressies kan het gevoel van nuttig en nodig zijn voor een huisdier een goede buffer zijn tegen zelfmoord.”

Reacties zijn gesloten.